Od 01.02.2020 Content Solution jest częścią adCookie. Sprawdź co teraz możemy dla Ciebie zrobić.

RODO – consulting, szkolenia, audyty, monitoring zmian prawnych

RODO – kogo dotyczy i kiedy wchodzi w życie?

Co oznacza RODO? Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (dalej RODO) jest to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europy. Nakłada na administratorów stron www, sklepów e-commerce, kanałów social media oraz aplikacji mobilnych dodatkowe obowiązki w kwestii ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych. W związku z powyższym, na pytanie kogo dotyczy RODO, należy odpowiedzieć – wszystkich i wszędzie. Każdy podmiot, który w jakikolwiek sposób zbiera, przechowuje i wykorzystuje dane osobowe, czy ciasteczka cookies.

 Data wejścia RODO w życie to 25 maja 2018 roku

RODO – co się zmieni?

Najważniejsze zmiany, jakie wprowadza rozporządzenie to:

  • bezpośrednia odpowiedzialność za przetwarzane dane
  • obowiązek szczegółowej inwentaryzacji zebranych danych
  • wymóg wdrożenia nowych zgód przez rozpoczęciem zbierania danych i rozbudowany obowiązek informacyjny
  • zakaz przesyłania danych poza Unię Europejską
  • obowiązek natychmiastowego zgłoszenia przez administratorów danych nieprawidłowości odpowiednim organom (do 72 godzin)
  • wprowadzenie „prawa do bycia zapomnianym” (konsument może zażądać, aby jego dane zostały usunięte)
  • konsument może sprawdzić, które z jego danych są przetwarzane

 

RODO – kary

W przypadku niedotrzymania któregoś z powyższych punktów, na firmę może być nałożona kara w wysokości do 4% całkowitego rocznego światowego obrotu grupy lub do 20 milionów euro.

Ponadto w ramach zadośćuczynienia przedsiębiorstwo będzie musiało wypłacić odszkodowania osobom, których dane nie zostały odpowiednio zabezpieczone. Stracić można zatem nie tylko ogromne pieniądze, ale także reputację. Należy pamiętać, że donos na przedsiębiorstwo mogą złożyć klienci, pracownicy, kontrahenci – wtedy, po kontroli Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych i w przypadku wykrycia nieprawidłowości, może zostać nałożona kara.

Kary dotyczą także przedsiębiorców: do 10 milionów euro lub do 2 proc. jego całkowitego rocznego obrotu z poprzedniego roku fiskalnego, przy czym zastosowanie znajdzie – oczywiście – kwota wyższa.

RODO w e-commerce

Jest to kwestia szczególnie istotna w przypadku podmiotów e-commerce, które nie są w stanie działać bez przetwarzania danych osobowych. RODO wymusza ściślejszą kontrolę nad zbieranymi i przechowywanymi danymi oraz inwentaryzacji historycznych danych.

 

RODO – krok po kroku w Twojej firmie

W ramach naszych usług oferujemy konsulting i kontrolę wprowadzonych zmian pod RODO w aplikacjach mobilnych, na stronach www, sklepach internetowych czy kanałach social media. Wszystko po to, aby ustrzec Cię przed ewentualnymi karami. Jak to robimy?

Audyt – inwentaryzacja obecnej sytuacji firmy

  • identyfikacja danych osobowych (zwykłych oraz wrażliwych) oraz weryfikacja podstaw prawnych ich przetwarzania
  • zmapowanie przepływów danych (procesów, systemów, procedur, faktycznych praktyk, zbiorów danych)
  • analiza dokumentacji w zakresie ochrony danych
  • analiza stosowanych przez spółkę zabezpieczeń przetwarzania danych
  • analiza luki – porównanie obecnej sytuacji z wymogami RODO, zaadresowanie wszystkich obszarów, które będą wymagały dostosowania do RODO

 

Szkolenie RODO

Odbywają się w lokalizacji klienta, połączone z przekazaniem najważniejszych informacji, koniecznych do wdrożenia RODO w firmie.

Wdrożenie wymagań stawianych przez RODO

Bieżąca pomoc w implementacji wymagań RODO poprzez:

  • zarządzanie projektem wdrożenia i koordynację prac
  • opracowywanie dokumentacji i procesów
  • podsumowanie wdrożenia

 

Utrzymanie właściwego stanu prawnego

Bieżące monitorowanie zmian prawa i dobrych praktyk oraz aktualizowanie rekomendacji.

Dlaczego my?

Ponieważ łączymy wieloletnie i poparte sukcesami doświadczenie we wdrożeniach eCommerce z kompetencjami prawniczymi doświadczonej i nagradzanej kancelarii prawniczej, z którą tworzymy synergiczną grupę.
 

Wypełnij formularz

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Napisz do nas

Potrzebujesz pomocy przy wdrożeniu wymagań stawianych przez RODO? Po prostu napisz do nas!

CONTENT SOLUTIONS

WROCŁAW

biuro@adcookie.pl

ADRES:

ul. Ruska 37/38

50-079 Wrocław

Od 01.02.2020 Content Solution jest częścią adCookie. Sprawdź co teraz możemy dla Ciebie zrobić.

Porozmawiajmy

o rozwiązaniach dopasowanych do Twoich potrzeb


Przejdź do adCookie

Informacja ogólna

Ta strona korzysta z plików cookie, abyśmy mogli zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o plikach cookies są przechowywane w przeglądarce użytkownika i służą do wykonywania funkcji, takich jak komunikacja marketingowa i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla niego najbardziej interesujące i użyteczne. Nigdy nie otrzymujemy i nie przechowujemy danych osobowych takich jak imię, nazwisko, dokładny adres osób fizycznych, nie mamy również dostępu do numerów IP –  wszystkie informacje są anonimowe.

Możesz dostosować wszystkie ustawienia plików cookies dla używanych przez nas narzędzi, korzystając z poniższych ustawień.

Hotjar

Hotjar to narzędzie służące do analityki ruchu w witrynie. Dzięki niemu wiemy, które informacje najbardziej interesują odwiedzających naszą stronę i możemy lepiej przystosować ją do ich potrzeb. W tym celu NIE są pobierane żadne prywatne informacje – użytkownik poruszający się po stronie jest zupełnie anonimowy.

Google Analytics

Google Analytics to kolejne narzędzie służące do analityki ruchu w witrynie. Wykorzystywany jest na portalach internetowych, witrynach firmowych, a nawet blogach.  Google Analytics NIE gromadzi danych osobowych. Nam pozwala dowiedzieć się przede wszystkim, co na naszej stronie interesuje naszych klientów, jak do nas trafiają i jak dużo osób nas odwiedza.

Zmień ustawienia cookies